Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


cikkek, írások

 

(A cikkek eredete, a postagalambsport szaklap, illetve az évkönyvek.  Az írások az egyesület tagjait mutatják be, egy-egy kiváló eredmény kapcsán.)

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Olimpikonjaink sorozat 12. rész - Mihály Páldortmund.jpg

 

A DUNAKANYAR Tagszövetséghez tartozó „A-44” Szentendrei egyesület tagjaként vesz részt a postagalamb versenyeken Mihály Pál sporttárs, aki 1999. évben lépett be a MARATON Klub tagjai közé és ez idő óta részt is vesz a klub versenyein.

Eredményei évről évre fejlődtek. 2008. évben megnyeri a MARATON Klub összesített csapatbajnokságát.

2009-ben a legeredményesebb maratonos galambja a HU 03-50-M6443-s Hím, tagja lett a Magyar Postagalamb Sportszövetség OLIMPIAI Csapatának. A SPORT E kategóriában a második galamb az Övé.

A Dortmundi XXXI. Olimpián a 22. helyezést érte el.

A galamb apai ágon Balázs Gábor dorogi sporttárstól, anyai ágon originál Lajos OBENDORFER, Hollandiába kitelepült magyar galambásztól származik. Eredményei nem elhanyagolhatóak. Balázs Gábor egyébként kiváló maratonos versenyző, több díj tulajdonosa és az Ő galambja ugyanakkor került ki az Olimpiára, mint Mihály Pálé.

2009. évben megrendezett DORTMUND-i Olimpia Mihály sporttársnak és családjának emlékezetes esemény volt. Erdélyből SZÉKELYUDVARHELY-ből rengeteg gratulációt kapott ottani ismerőseitől, volt galambásztársaitól, de a magyarországi sportbarátok is számtalan gratulációt küldtek Palinak.

A csendes, halk szavú Mihály Pál sporttárs, nős, két kiskorú gyermek atyja. Egyesületében a VB elnöki teendőket látja el. Erdélyi sportbarátaival a kapcsolatot folyamatosan tartja, galambokkal, jó tanácsokkal látja el Őket és már több mint két éve rendszeresen elküldi számukra a POSTAGALAMBSPORT C. lapot.

Családja a felesége, gyerekek, rendkívül örültek az elért eredményeknek. Különösen Balázs fia, – akiből biztosan galambász lesz– érdeklődik a galambok iránt.

Amikor megtudták, hogy a M6443-s kikerül az OLIMPIÁRA, mindenki ki szeretett volna menni

Németországba. Végül is Mihály Pál és felesége valamint a Székelyudvarhelyi sportbarátok együtt indultak el Dortmundba és az OLIMPIA teljes idején ott is voltak.

Mihály Pál MARATON Bajnokról és galambjairól részletes riport jelent meg szaklapunkban. Akkor leírtam az általa alkalmazott módszereket, melyeket most csak a takarmányozás mikénti alkalmazásával egészítek ki.

Mihály Pál elmondta, hogy a galamboknak a takarmányt mindig saját maga állítja össze. Különösen a maratonos galamboknál ügyel, hogy jó minőségű és megfelelő összetételű legyen a keverék. Több fajta kukoricát, napraforgót és cirokmagot esznek a maratonos versenyzők. Borsót nem kapnak, ÁRPÁT sem ad a maratonos galamboknak.

A galambokat nem minden útra pakolja. Csak a jó kondícióban, megfelelő egészséggel rendelkező galambok vesznek részt a versenyeken. A verseny utakra tervezett galambokat speciális egyéni edzésekre viszi. Ez azt jelenti, hogy hetente 2 alkalommal 30-40 km-ről kora délután, ill. sötétedés előtt startolnak a galambok. Egyik esetben mindig át kell repülniük a Pilisi hegységet.

A galambok ősei Balázs Gábortól származnak, majd árverésen vásárolta meg Obendorfer Lajos galambját, mely J. AADEN vérvonalú, ezen kívül Desmeth Mathijs vérvonalú galambjai is vannak.

Legújabban az esztergomi SOLVA dúcból hozott be keresztezésre galambokat. Jó tapasztalatai vannak ez utóbbi galambokkal, mert a távolságtűrés és megbízhatóság javult. E dúc csaknem 100 %-ban J. AARDEN vérvonalú galambokkal dolgozik. Az utánpótlásban már vannak bíztató jelek.

A fiatal galambászoknak tanácsként csak azt tudja mondani, hogy döntsék el, mely távon akarnak igazán jó eredményeket elérni, és ennek megfelelően, de tudatosan, tervszerűen foglakozzanak galambjaikkal.

Rendkívül fontos a galambok egészségének fenntartása ezért fordítsanak nagy gondot a dúc higiéniájára. Legjobb megelőzés a napi takarítás. A dúc legyen levegős, nem huzatos, de szellős. Az egyik legelkerülendőbb: ne legyen párás, nedves a dúc.

A másik fontos dolog, hogy galambjaink érezzék magukat otthon a dúcukban. Ne legyenek zsúfolt helyen és legyen mindegyiknek saját helye. Ülőke vagy fészek.

A harmadik, hogy a dúcban csak nyugodtan, türelemmel foglakozzunk galambjainkkal, kerüljük a hirtelen mozdulatokat. Amikor a galambjainkat megfogjuk, akkor azok ne féljenek tőlünk.

 

 

-r -ó.

 

Megjelent:  Postagalamb sport

                    LVI. Évfolyam 9.szám 2010 szeptember

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Dunakanyar tagszövetség 2010. évi új

hosszú távú csapatbajnoka

KIVONAT A Dunakanyar Tagszövetség díjlistáiból.tabl___a.jpg

Dunakanyar Tagszövetség

Főprogram összesített csapat eredmények

A lista kiadásának időpontja: 2010.08.16 11:02:35

 

Rövidtáv beszámított versenyei:

05.08. Ágfalva I. 05.14. Ágfalva II.

06.05. Amstetten I. 07.10. Amstetten II.

A44 egyesületi Rövidtávú csapatbajnokság

Értékelés: Csapatgalambokból 5 befutóval

3. Magyar László 1.cs. 14 h. 295,35 p

 

Középtáv beszámított versenyei:

05.22. Haag 05.30. Scharding/Walchshausen I.

07.25. Scharding/Walchshausen II.

08.01. Scharding/Walchshausen III.

A44 egyesületi Középtávú csapatbajnokság

Értékelés: Csapatgalambokból 5 befutóval

2. Magyar László 1.cs. 14 h. 491,68 p

 

Hosszú táv beszámított versenyei:

06.12. Neumarkt 06.26. Aurach I.

07.03. Aurach II. 07.17. Aurach III.

A44 egyesületi Hosszú távú csapatbajnokság

Értékelés: Csapatgalambokból 5 befutóval

1. Magyar László 1.cs. 19 h. 881,59 p

 

Általános táv beszámított versenyei:

05.08. Ágfalva I. 05.14. Ágfalva II.

05.22. Haag 05.30. Scharding/Walchshausen I.

06.05. Amstetten I. 06.12. Neumarkt

06.26. Aurach I. 07.03. Aurach II.

07.10. Amstetten II. 07.17. Aurach III.

07.25. Scharding/Walchshausen II.

08.01. Scharding/Walchshausen III.

A44 egyesületi Általános távú csapatbajnokság

Értékelés: Csapatgalambokból 5 befutóval

1. Magyar László 1.cs. 47 h. 1668,62 p

 

TAGSZÖVETSÉGI EREDMÉNYEK

 

Középtáv beszámított versenyei:

05.22. Haag 05.30. Scharding/Walchshausen I.

07.25. Scharding/Walchshausen II.

08.01. Scharding/Walchshausen III.

Tagszövetségi Középtávú csapatbajnokság

Értékelés: Csapatgalambokból 5 befutóval

6. Magyar László A44 1.cs. 17 h. 572,30 p

 

Hosszú táv beszámított versenyei:

06.12. Neumarkt 06.26. Aurach I.

07.03. Aurach II. 07.17. Aurach III.

Tagszövetségi Hosszú távú csapatbajnokság

Értékelés: Csapatgalambokból 5 befutóval

1. Magyar László A44 1.cs. 19 h. 1021,30 p

 

Általános táv beszámított versenyei:

05.08. Ágfalva I. 05.14. Ágfalva II.

05.22. Haag 05.30. Scharding/Walchshausen I.

06.05. Amstetten I. 06.12. Neumarkt

06.26. Aurach I. 07.03. Aurach II.

07.10. Amstetten II. 07.17. Aurach III.

07.25. Scharding/Walchshausen II.

08.01. Scharding/Walchshausen III.

Tagszövetségi Általános távú csapatbajnokság

Értékelés: Csapatgalambokból 5 befutóval

2. Magyar László A44 1.cs. 50 h. 1921,84 p

 

MAGYAR LÁSZLÓ (1960.05.01.) a szentendrei „A 44” PGSE tagja, állattenyésztési üzemmérnök (2022 TAHI, Szentendrei út 37 sz alatti lakos). 2010. évben eredményesen szerepelt galambjaival a DUNAKANYAR Tagszövetség versenyein.

A postagalambokkal kb. 3 éve komolyabban foglakozó Magyar sporttárs galambjait egy 8 x 2 méteres több részes dúcban tartja. Galamblétszáma 55-60 db idősebb és kb. ugyanennyi fiatal. Csak a hímeket versenyezteti. A tojók a párjukat a fészekben várják.

Galambjai Csontos Gyula és Gulyás Gábor sporttársaktól származnak. Valamennyi alapgalambját ajándékba kapta. Csontos sporttárs többszörös tagszövetségi bajnok (Tamás István sporttárs részletes riportot írt tenyésztési és versenyzési módszereiről). Gulyás Gábor sporttárs is az élversenyzők közé tartozik. Az Ő galambjai Fulgoni véralappal rendelkeznek. Úgy tűnik e két sporttárs valóban jó galambokat adott ajándékba és e galambok egymással jól keresztezhetőek.

Egy-egy szezonban 25-30 galambbal vesz részt a versenyeken. Mint mondottam csak a hímeket küldi.

A galambok, különösen a versenyzők, etetésére nagyon ügyel. Versenyidőszakban csak egyfajta, azonos minőségű és összetételű takarmányt etet. Süveges András által összeállított borsómentes takarmányt kapnak galambjai. Fokozatosan emeli a takarmány mennyiségét. A takarmány több fajta kukoricából, búzából, sok napraforgóból, kölesből és cirokból áll. Verseny előtt három nappal minden nap 12-13 óra közötti időben kendermagot kapnak csemegeként. (Ez a versenyszezonban mindig így történik.)

A 2010. évben elért eredményinek nagyon örül. 6 galambja 52 helyezést – 1 x 10, 3 x 9, 1x 8 és 1 x7 helyezés – ért el és ezen eredmények járultak hozzá ahhoz, hogy egyesületében és kerületében az előzőekben leírt eredményeket érte el.

A galambfotók önmagukért beszélnek.

 

mester.jpg

 

 

sanyika2.jpg

 

 

jokek.jpg

A galambsportban a legfontosabbnak tartja a galambok egészségének megtartását állandó szinten tartását. A jó galamb ha nem egészséges, nem tud teljesíteni.

 

Hat pontban foglalta össze a legfontosabb teendőket:

1. A dúchigiéniára nagyon kell ügyelni. Ajánlatos a napi, rendszeres

takarítás, lehetőleg 2 x.

2. A galambok elhelyezése legyen komfortos. (galamblétszám, megfelelő

hely, nyugodt körülmények, szellős, nem huzatos dúc, stb.)

3. A megelőző oltásokat – paramixó, paratífusz – időbeni elvégzése

4. Heti kezelések – tricho, légzőszerv, stb, – a versenyeknek megfelelően és időbeni elvégzése.

5. Az otthonmaradt galambok, különösen a tojók egészségére, fittségére

nagyon kell ügyelni.

6. Télen a dúcokat „pihentetni” kell.

Tervei is vannak. Szeretne a MARATON versenyeken is eredményesen szerepelni. Példaképe Mihály Pál, aki egyesületi tagtársai is.

A Dunakanyar versenyprogramjában továbbra is eredményesen szerepelni.

ÚGY LEGYEN.

-r -ó

 

Megjelent:  Postagalamb sport

 

                     LVI. Évfolyam 9.szám 2010 szeptember

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

A maraton klub 2011 évi bajnokságban 8. helyezett csapat és a HU-08-D-201536 galamb emlékére. (Aachenből nemzeti és nemzetközi 2. díjas. )

Mivel is kezdhetné az ember, ha lehetősége nyílik bemutatkozni a Maraton Klub Magazinban?

Természetesen a „sikerkovács” galamb a bemutatásával!

 

hu--08-d-201536.jpg

 

Az én esetemben ez nem más, mint a HU-08-D-201536 számú „BRINGÁS” nevű K hím. Ez a madár nemz. 2. helyezést ért el Aachenből, Liegből pedig 154. lett. Mindkétszer a csapat nevezett galambjaként kosaraztam. A Kieli úton nem indítottam, jelenleg is a dúcom lakója. Nagy szerepe volt a 2011-ben maraton összetett csapatbajnokság 8. hely megszerzésében.

Genetikai képességeit a hosszútávot igen jól teljesítő ősök határozták meg. Vérvonalát tekintve Jos Bierings apa X (Jos Bierings X Marcel Desmet) anya.  A galambot Gulyás Gábor barátom tenyésztette.

2008. óta galambászom.

Bár galambjaim 2010-ben bizonyságot tettek hosszútávú képességeikről. Megnyerték a Dunakanyar tagszövetség hosszútávú bajnokságát, általános távon pedig 2. helyezést értek el, a kérdés mégis ott motoszkált bennem.

A maraton utakat tudnák teljesíteni?

Ezért 2011-ben maraton klub tag lettem.

A válasz így születhetett meg.:      IGEN!

A három maraton úton 11 galambot mozgattam, 13 kosárbatevésből 8 helyezés született, 3 db. veszett el.

Galambjaim özvegy módszerrel versenyeznek. A tagszövetségi porogramot röptetem, egy-egy  maratonos bekosarazás előtt a jelöltek egy hétvégét kihagynak, így az erőtartalékok jobban felépülhetnek. A maraton gyűjtés napján, a reggeli etetést követően a párokat összeengedem, hagyom kialakulni az idillikus állapotot.

Takarmányt az egész versenyszezonban egy félét etetek, mégpedig  Süveges András által összeállított versenykeveréket. A takarmányadagok fokozatos emelésével érem el a kosarazás időpontjára kialakuló jó kondíciót. Csemegeként mogyorót alkalmazok, általa még kezesebbé válnak a versenyzők. Háromféle emésztőt használok, ezek külön-kölön kis adagokban, lehetőleg naponta frissítve állnak a galambok rendelkezésére. A bekosarazás előtt két nappal az emésztőt kiveszem előlük.

Törekszem a természetes módon jó immunitással rendelkező állomány fentartására, már fiatal kortól szelektálom a betegeskedőket, holt idényben lehetőleg kerülöm a gyógyszerek alkalmazását. Természetesen a téli vakcinázásokat elvégzem (paramixo, paratifusz).  A versenyidőszakban a kosárból összegyűjtött nyavajákat semlegesítem, mielőtt még nagyobb bajt okozhatnának, érkezés után triho. ellen kezelek, időnként légútra is végzek megelőzést.

Az ivóvízbe szerves savkombinációt adagolok, ez javítja az emésztést és antibakteriális hatása van. Ha jód tartalmú készítmény vagy gyógyszer kerül a vízbe akkor természetesen az előbbi anyag kimarad. A víz mindig frissen jut a galambok elé etetés után, nagy melegben délben is. Amikor mindenki ivott akkor az itató eltávolításra kerül.

Takarításra naponta kétszer szakítok időt.

Tavasszal hetente egyszer, a hét közepén 25-45 km távú gyakorló utat röptetek, a 4. tagszöv. versenyig. Ezután már csak a napi kétszeri házkörüli tréning jelenti a bemozgatást. A galambjaimat soha nem kényszerítem repülésre, mindig annyi ideig tartózkodnak a levegőben, amennyi ideig akarnak. Általában 45 perc elteltével hívom be őket. A kint töltött idő egy részét a kerti dúc előtt lévő öreg diófa ágain töltik. Nem félnek beülni a lombkoronába, szemmel láthatóan jól érzik ott magukat. Szerintem ez is segít a maraton utakon, valószínű, nem keresnek háztetőt idegen dúcot a kint éjszakázásnál.

A versenyidőszak végeztével állítom be a következő évre átteleltetendő létszámot, ami esetemben 50-60 db., ebben benne foglaltatik a tenyészek száma is. Öreg galamboknál a mutatott teljesítmény a fő meghatározó, a fiatalok esetében a család teljesítménye is sokat nyom a latba.

A galambjaim novembertől március elejéig volierrel ellátott dúcban töltik a napjaikat.

Télen naponta egyszer etetek, viszonylag könnyű tavasziárpával dúsított keveréket.

Végezetül szeretném megragadni az alkalmat és megköszönni Gulyás Gábornak (Sződliget) a sok jó galambot, nélkülük a mellékelt listákon látható maratonos eredményeim nem születhettek volna meg. Mihály Pálnak pedig az egyesületi maratonos szellem kialakításáért, és a gyűjtések önzetlen lebonyolításáért jár köszönet..

Búcsúzóul minden sporttársnak kívánom, hogy érje el a kitűzött céljait úgy a galambászatban, mint az élet más területén. E nemes sportban pedig találja meg a nyugalmat, az örömöt.

 

Sporttársi üdvözlettel:

Magyar László

 

Megjelent:  Maraton Klub Magazin (évknyv) 2011

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 Mihály Pál (A-44 Szentendre)

 

A 2012 évi Maraton Champion I. tojó tenyésztője és tulajdonosa.mp-mb-mar.jpg

  

 

 

 

 

Mihály Pál és Mihály Balázs Lajosmizsén, a 2012. évi maraton díjkiosztón

 

 

Mindannyian, akik e gyönyörű és izgalmas versenyzési formában részt vettünk, saját bőrünkön tapasztalhattuk az idei maraton versenyek nehézségeit, (kánikula, szembeszél, viharos időjárás… stb.) bizonyítják ezt a több napig elnyúló listák és a veszteségeink.

   Galambom, a HU-05-D-130222-es, e viszontagságos körülmények közepette tudta, a 3 út 3 helyezést produkálni, Aachenből 92., Liege-ből 45. és Kielből 61.-ként futott be.

Ezen helyezések eredménye, az örömteli champion elsőség.

    A 130222-es apai ágról Marcel Desmet anyai ágról pedig Aarden X Desmet-Matthijs véralappal rendelkezik, így a távtűrést, a kitartó repülési hajlamot volt kitől örökölnie.  Féltestvérei is kiváló maratonos versenyzők, az egyik a magyar csapatot képviselte 2009-ben a Dortmundban rendezett olimpián, egy másik pedig 2008-ban, az éjjeli érkezésével hozott értékes helyezést.

Ez a KK színű galamb közepes testnagyságú, kissé hosszúkás testalkatú. Kézbe véve feltűnik az elengedett, lágy izomzata és a ballonos, szinte súlytalan felépítése. Tollazata selymes tapintású, szárnyai hosszúak. Az arcot vizsgálva szembetűnik az intelligens arckifejezés és az erőteljes szemcsékkel bíró gyöngyszem.

Díjképességét a közép és a hosszú távokon bontakoztatja ki leginkább. Élete során közel 15000 díjkilométert teljesített. Idén özvegyként versenyeztettem.

 A Maraton távokat eddig megbízhatóan repülte, minden kosárba tétel után, helyezést ért el. (9 út/ 9 helyezés) Ebben segítette a szuper erős szervezete. Egy-egy nehéz versenyről rendszerint olyan állapotban tért haza, hogy meg sem látszott rajta, a háta mögött hagyott megannyi kilométer, a kondíciótartó képessége egyszerűen kiváló. Kis túlzással élve, szinte már az érkezés napján bevethető lett volna egy következő hosszútávon.

    Vallom, hogy galambjaink eredménye a genetikai képességek mellett nagyban függ az emberi tényezőktől. Akkor lehet nagyot alkotni, (nemcsak a galambversenyzésben) ha a közvetlen környezetünk, a családunk is a támogatóink közé tartozik, ha együtt tudunk örülni a sikereknek, az eredményeknek. Az én esetemben ez így van. Köszönet érte!

   Galambászatomat nem is olyan régen, a 2008 évi országos Maraton bajnokság nyerteseként bemutattam.

   Azóta a változás annyi, hogy maratonos állományom egy külön dúcrészben nyert elhelyezést. A felkészítést így speciálisan tudom végezni.

   Az e távon versenyző madarak, a tagszövetségi program néhány útját, formába hozás végett teljesítik, itt a helyezésük nem cél.

   Továbbra is alkalmazom a kosarazandó csoportnál az esti (20 óra után) feleresztést, kb. 35 km-ről, ilyenkor a galambnak le kell küzdenie a Visegrádi hegység terep tárgyait, illetve a szürkülettől való félelmüket. Tanulják meg az esti repülést! Ezen képességek megszerzése a nyári holdvilágos, enyhén hátszeles utaknál lehet nagy jelentőségű.

   Az egyes utakra igyekszem a legmegfelelőbb fészekállapotot kialakítani, a kosarazás időpontját figyelembe véve párosítok, egy-egy galambnál próbálkozom az özvegy, versenyzési formával is.

   A megelőző gyógyszeres kezeléseket elvégzem, de a gyógyszerek mellett alkalmazom a különféle, nálam jól bevált házi praktikákat is. Pl. csalán tea készítése, virágpor adagolása…stb. Törekszem a természetes ellenálló képesség fenntartására , fokozására.

   A galambjaimat szigorúan szelektálom, erre a legalkalmasabb módszer az utazó kosár. Nem riadok vissza az egy évesek hosszú távú megmérettetésétől. (maraton utat is repül némelyik) Azok, amelyek itt teljesítenek, valószínűleg megállják a helyüket a későbbiekben is.

   A MARATON versenyzési forma nagy „szerelmese” vagyok. Ezért próbálok olyan egyedeket beszerezni, amik régóta erre a távra szakosodott állományból valók, ezek beépítése folyamatos.

    Köszönettel tartozom az esztergomi Pintér Laci bácsinak az önzetlen segítségéért, mivel lehetővé tette, hogy tenyészete legkiválóbbjaiból merítsek. Ezek a 100%-os J.AARDEN állományból származó madarak már sok örömöt okoztak az ultra hosszútáv kedvelőinek.

    Remélem, hogy klub vezetésünk versenyeket megreformáló törekvése (pl. a 2013 évi MARATON verseny-utak: AACHEN, LIEGE, BRÜSSZEL, mind három út pénzdíjas és közös a szlovákokkal…stb.) a röptető spottársak növekvő számát eredményezi. Erőfeszítéseiket koronázza siker!

    Minden sporttársamnak jó egészséget és eredményekben gazdag 2013-as évet kívánok!

 

Mihály Pál

2015 Szigetmonostor, Horánygyöngye u. 33.

Tel.: 06-20-333-2968

e-mail: kata1111@t-online.hu

 

Megjelent:  Maraton Klub Magazin (évkönyv) 2012

                  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------